Στην μάχη του Europa League

Καλημέρα. Μηδέν ρυθμός, μηδέν φαντασία, μηδέν δημιουργικότητα. Αυτή, χωρίς ίχνος υπερβολής ήταν η εικόνα που παρουσίασε ο Ολυμπιακός χθες το βράδυ. Οι «γιούχες» που ακολούθησαν μετά από την λήξη της αναμέτρησης ήταν λογικές και αναπόφευκτες, καθώς οι οπαδοί των ερυθρολεύκων απογοητεύτηκαν πλήρως από την εμφάνιση της ομάδας τους. Δεν ξέρω τι προλαβαίνει να αλλάξει ο Βίκτορ μέσα σε μία εβδομάδα, αλλά θα πρέπει να βρει τον τρόπο να κάνει πιο απειλητική την ομάδα. Για αυτό πληρώνεται άλλωστε…

Το 0-0 πάντως δεν είναι τόσο κακό όσο δείχνει, διότι αν ο Ολυμπιακός καταφέρει να σκοράρει, τότε η αντίπαλος του θα πρέπει να ψάξει από δύο γκολ και πάνω προκειμένου να συνεχίσει να ελπίζει στην πρόκριση…

Ίδωμεν. Ίδωμεν και αναμένουμε…

Σήμερα διεξάγονται τα πρώτα παιχνίδια του τρίτου προκριματικού γύρου του Europa League και υπάρχει έντονο ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς ρίχνονται στην μάχη τρεις δικές μας ομάδες. Για τον Παναθηναϊκό έγραψα ολόκληρο κείμενο στην KING BET της προηγούμενης Τρίτης και σας παραθέτω ένα σχετικό απόσπασμα παρακάτω:

«Η ομάδα του Στραματσόνι λοιπόν, καλείται να αντιμετωπίσει στον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League την ΑΪΚ Στοκχόλμης. Η κλήρωση θεωρήθηκε αρκετά βατή, αν και προσωπικά διατηρώ επιφυλάξεις για δύο σημαντικούς λόγους. Πρώτον, η σουηδική ομάδα βρίσκεται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό ετοιμότητας, καθώς έχει ήδη διανύσει ένα ολόκληρο γύρο στο πρωτάθλημα της! Την ίδια στιγμή ο ΠΑΟ, έχει δώσει μόνο κάποια… σκόρπια φιλικά παιχνίδια από εδώ και από εκεί.

Δεύτερον, πρόκειται για ένα σύλλογο που δεν δέχεται εύκολα το τέρμα. Τέσσερα παιχνίδια έχει δώσει ως τώρα στο Europa League και μετρά ισάριθμες νίκες με συντελεστή τερμάτων 6-0! Μέσα στην Στοκχόλμη έχει δεχτεί μόλις έξι γκολ σε επτά αγωνιστικές στο πρωτάθλημα και αυτή αποτελεί, την καλύτερη επίδοση μετά από την πρωτοπόρο Μάλμε.

Η σημαντική βελτίωσή της, στον αμυντικό τομέα οφείλεται αποκλειστικά στον Ρίκαρντ Νόρλιγκ ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα προπονητή πριν από δύο μήνες. Ο έμπειρος τεχνικός ο οποίος υπηρέτησε την ΑΪΚ και ως παίκτης και ως βοηθός προπονητή στο παρελθόν, επέστρεψε μετά από αρκετά χρόνια προκειμένου να επαναφέρει την αγαπημένη του ομάδα στην λεωφόρο των επιτυχιών και φαίνεται ότι… κουτσά στραβά, κάτι πάει να καταφέρει.

Δίνει τεράστια βάση και προσοχή στον ανασταλτικό τομέα, αλλά το πρόβλημα της ομάδας έγκειται στο γεγονός ότι δεν δημιουργεί πολλές ευκαιρίες. Από τον Νόρλινγκ και… πέρα δηλαδή, η προσέγγιση σχεδόν όλων των αναμετρήσεων γίνεται με την λογική του να κερδίζουμε έστω και με… μισό μηδέν. Αυτό είναι κάτι που δεν ικανοποιεί ιδιαίτερα τους απαιτητικούς οπαδούς του συλλόγου, οι οποίοι στα social media της χώρας τους, διαμαρτύρονται συχνά πυκνά για το βαρετό θέαμα που προσφέρει η ομάδα τους. (Και μεταξύ μας, δεν έχουν άδικο.)

Η ΑΪΚ Στοκχόλμης βλέπετε, δεν είναι μια μικρομεσαία ομάδα που παίζει μόνο για το αποτέλεσμα. Πρόκειται για έναν μεγάλο και ιστορικό σύλλογο που έχει πλούσια τροπαιοθήκη. (Έχει 11 πρωταθλήματα και 8 κύπελλα για την ακρίβεια.)

Τα τελευταία χρόνια βέβαια, δεν τα πηγαίνει ιδιαίτερα καλά ούτε στο πρωτάθλημα, αλλά ούτε και στην Ευρώπη. Πέρσι μάλιστα, είχε αποκλειστεί από τον Ατρόμητο, καθώς ηττήθηκε και στις δύο αναμετρήσεις. Τότε όμως, δεν είχε τον… Νόρλινγκ στον πάγκο. Έπαιζε πολύ πιο επιθετικά και υπήρχαν αρκετά κενά στην άμυνα της. Φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά και έχω την αίσθηση ότι ο Παναθηναϊκός θα δυσκολευτεί αρκετά, ούτως ώστε να διασπάσει την καλά οργανωμένη αμυντική γραμμή της αντιπάλου του.

Βέβαια, για να μην γινόμαστε και υπερβολικά… απαισιόδοξοι, επειδή την ΑΪΚ την έχω παρακολουθήσει αρκετές φορές, δεν πρόκειται για καμιά ομάδα φόβητρο. Το ρόστερ της είναι μέτριο και ουσιαστικά οι δύο παίκτες που ξεχωρίζουν από όλους τους υπόλοιπους, είναι ο Νιγηριανός Ντίκσον Ετούχου ο οποίος έχει μακρά θητεία στην Πρέμιερ Λιγκ, καθώς και ο 20χρονος επιθετικός Στράντμπεργκ από την Μοζαμβίκη, ο οποίος έχει πάρει την σουηδική υπηκοότητα συμμετέχοντας στις μικρότερες εθνικές ομάδες της χώρας.

Ο Παναθηναϊκός από την άλλη μεριά, φρόντισε να ενισχυθεί μεταγραφικά με παίκτες που μπορούν όντως να συμβάλουν σε μια ποιοτικότερη και καλύτερη πορεία συγκριτικά με την περσινή. Το θέμα όμως είναι, αν ο Αντρέα Στραματσόνι έχει προλάβει να φτιάξει ένα σύνολο που να μπορεί να ανταπεξέλθει στην κρισιμότητα μίας δύσκολης ευρωπαϊκής αναμέτρησης. Αν ο αγώνας διεξαγόταν μετά από 2-3 εβδομάδες, τότε τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Όταν μία ομάδα βρίσκεται σε περίοδο προετοιμασίας, ακόμα και η μία μέρα παραπάνω, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στο «δέσιμο» του συνόλου. Ακόμα όμως δεν έχει φύγει ο Ιούλιος και αυτό αποτελεί ντεσαβαντάζ για την ελληνική ομάδα.

Οι «πράσινοι» θα πρέπει να βρουν τον τρόπο να γίνουν απειλητικοί και να δημιουργήσουν ευκαιρίες, προκείμενου να πάρουν προβάδισμα για την πρόκριση. Η ΑΪΚ δεν έχει υποστεί ακόμα ούτε μία ήττα μέσα στο «Φρεντς Αρένα» καθώς μετά από εννέα ματς σε πρωτάθλημα και Ευρώπη, μετρά τέσσερις νίκες και πέντε ισοπαλίες με συντελεστή τερμάτων 12-6. Αν μπορέσουν και φύγουν «ατσαλάκωτοι» από την Λεωφόρο, τότε θα αποκτήσουν σημαντικό πλεονέκτημα.

Από στοιχηματικής απόψεως τώρα, θεωρώ ότι οι μπουκ αδικούν με τις αποδόσεις τους την σουηδική ομάδα. Πιθανολογώ ότι έχουν επηρεαστεί από το γεγονός ότι ο ΠΑΟ αποτελεί πιο «βαρύ» ευρωπαϊκό χαρτί από την ΑΪΚ, αλλά φαίνεται πως δεν λαμβάνουν υπόψη τους τον βαθμό ετοιμότητας των δύο αντιπάλων.

Επειδή είναι βέβαιο ότι ο Ρίκαρντ Νόρλινγκ δεν πρόκειται να αλλάξει ολόκληρη την ποδοσφαιρική του φιλοσοφία το βράδυ αυτής της Πέμπτης, θα κλειστεί πίσω και θα μετρά… αντίστροφά τον χρόνο, μήπως και τα καταφέρει να «κλέψει» ένα θετικό αποτέλεσμα. Με δεδομένο ότι Ο ΠΑΟ δεν είναι ακόμα καθόλα έτοιμος αγωνιστικά, σκέφτομαι να ρισκάρω στο Χ του ημιχρόνου (2.10 στην VISTABET.GR) και εάν και εφόσον διαπιστώσω ότι η ελληνική ομάδα «πατάει» γερά στον αγωνιστικό χώρο, θα «χτυπήσω» τον άσσο κατά την διάρκεια της εξέλιξης του ματς.»

Οι άλλες δύο ελληνικές ομάδες, έχουν – φαινομενικά – πιο δύσκολο έργο, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ενίοτε τα… φαινόμενα απατούν.

Δέχομαι βέβαια ότι τόσο η Σεντ Ετιέν όσο και η Άλκμααρ προέρχονται από πιο προηγμένα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα συγκριτικά με αυτό της Σουηδίας, αλλά από την άλλη μεριά και ο Άγιαξ που γλίτωσε στο τσακ την ήττα μέσα στο Άμστερνταμ από τον ΠΑΟΚ, ολλανδική ομάδα είναι.

Το μεγάλο ζητούμενο για τον ΠΑΣ έγκειται στο για το εάν και κατά πόσο μπορεί να σταθεί το ίδιο ανταγωνιστικά και μακριά από την έδρα του, διότι αν κρίνουμε από τη διαχείριση του αγώνα με την Οντ στην Νορβηγία, τα πράγματα δεν είναι και τόσο… ενθαρρυντικά. Όταν δηλαδή έχεις κερδίσει με σκορ 3-0 και σου χρειάζεται ο έξτρα χρόνος της παράτασης για να περάσεις στην επόμενη φάση, κάτι δεν πηγαίνει καλά…

Η Άλκμααρ έχασε τον καλύτερό της παίκτη τον πρώτο της σκόρερ τον Γιάνσεν ο οποίος πουλήθηκε έναντι 20 εκατομμυρίων στην Τότεναμ. Κάποια από αυτά τα λεφτά χρησιμοποιήθηκαν για ορισμένες καλές μεταγραφές με παίκτες που σίγουρα μπορούν να βοηθήσουν την ομάδα. Στα φιλικά τα πήγε περίφημα καθώς τα κέρδισε όλα και δικαιολογημένα προβάλλεται ως το φαβορί της αναμέτρησης.

Όσο για την Σεντ Ετιέν, αυτή δεν άλλαξε ιδιαίτερα σε σχέση με πέρσι, οπότε πάνω – κάτω ξέρουμε τι θα δούμε από αυτή. Στα φιλικά δεν τα πήγε ιδιαίτερα καλά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι απόψε δεν θα πάρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πρόκειται για μια καλή και μεστή ομάδα που δίνει προσοχή και έμφαση στην άμυνα. Ουσιαστικά έχει την ίδια λογική με αυτήν του Κετσπάγια δηλαδή. Την ΑΕΚ δεν έτυχε να την δω σε κανένα από τα φιλικά που έδωσε, οπότε δεν μπορώ να εκφέρω ασφαλή άποψη. Γνωρίζοντας όμως τον τρόπο που κοουτσάρει τις ομάδες του ο Τιμούρ Κετσπάγια, θεωρώ βέβαιο ότι απόψε το βράδυ θα κατέβει να παίξει πολύ αμυντικά. Επειδή και η Σεντ Ετιέν δεν φημίζεται για την επιθετική της δεινότητα, το πιθανότερο είναι να πραγματοποιηθεί ένα παιχνίδι χωρίς πολλές και… βαρυσήμαντες φάσεις μπροστά στις δύο εστίες. Τόσο το under 2,5 γκολ (1.70 στην BET8.GR), όσο και το Χ του ημιχρόνου, έχουν λογική και μπορούν να επαληθευτούν.

Αφού λοιπόν ευχηθούμε καλή επιτυχία στις ελληνικές ομάδες, θα περάσουμε να δούμε και 3-4 σημεία από τα υπόλοιπα ματς.

Όπως σας έχω ξαναπεί, προσωπικά ασχολούμαι… αμυδρά με το Europa League και αυτό αποτελεί μια συνειδητή μου απόφαση εδώ και αρκετά χρόνια. Μην περιμένετε λοιπόν, μεγάλες και σπουδαίες αναλύσεις. Βάζοντας κάτω τα ρόστερ, καθώς και τον βαθμό ετοιμότητας των ομάδων, δίνω προβάδισμα στην Σπαρτάκ Μόσχας, τη Λιλ και τη Λοκομοτίβ Ζάγκρεμπ.

Αντιθέτως, δεν θα απέκλεια πιθανές εκπλήξεις  στις αναμετρήσεις Γκέτεμποργκ – Ελσίνκι, Μπασακσεχίρ – Ριέκα, Βοϊβοντίνα – Ντιναμό Μινσκ και Αμπερντίν – Μάριμπορ. Θεωρώ ότι οι μπουκ αδικούν τις τέσσερις φιλοξενούμενες ομάδες με τις χαμηλές αποδόσεις που επέλεξαν να δώσουν στους γηπεδούχους.

Φίλες και φίλοι δεν νομίζω ότι έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο για τα σημερινά ματς του τρίτου προκριματικού γύρου για το Europa League. Για ότι νεότερο προκύψει θα τα πούμε στο twitter.

STOIXIMAN.GR

Έχεις κάποιο στοίχημα στο… μυαλό σου το οποίο δεν μπορείς να το βρεις πουθενά;  Ο STOIXIMAN.GR είναι στην διάθεσή σου για οποιοδήποτε στοίχημα! Ζήτησε το και θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να στο προσφέρουμε! Για περισσότερες πληροφορίες κλικάρετε ΕΔΩ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

COSMOTE TV ΔΩΡΕΑΝ* ΕΔΩ 📺

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Προσφορά* γνωριμίας στη Stoiximan!
  • 15 ΔΩΡΑ* ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ
  • +1 ΜΗΝΑΣ COSMOTE TV
  • PROMO CODE: STXCOMBO
logo ΕΕΕΠ 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
gift ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ gift ΚΟΥΠΟΝΙ